Category — Cho-Oyu expedíció 2011

Mont Blanc expedíció kezdőknek, augusztusban

Az Alpin Sport Egyesület Székelyek a magasban expedíció-sorozata 2011 augusztusában újból megszervezi a ,,Mont Blanc kezdőknek” expedíciót.

Személyi és anyagi támogatást ajánl fel a hegyek iránt vonzódó, de magashegyi tapasztalattal nem rendelkező embereknek, akik nagyon szeretnének a Mont Blancra feljutni, de megfelelő felszerelés és tapasztalt kísérő nélkül nincs erre lehetőségük.

A felszerelés nagy részét, a tapasztalattal rendelkező kísérőt, valamint az utazási költségek egy részét az Alpin Sport Egyesület biztosítja.

Jelentkezés a tulitika@gmail.com e-mail címen.
Jelentkezési határidő: 2011. június 30.
Jelentkezési feltételek:
– Egészséges életmódot, mozgást kedvelő, hegyet szívesen járó felnőtt.
– Részt vett legalább 2-3 napos hazai hegyi túrán.
– Nagyon-nagyon akarjon a Mont Blancra feljutni.

A program I. szakasza a felkészítés/felkészülés, kiválasztás, a II. szakasz a Mont Blanc-túra.
A második szakaszban a helyek száma korlátozott. A válogatás fizikai és lelki állóképességet felmérő próbák, közös túrák alapján történik.

A MONT BLANC KEZDŐKNEK 2011 EXPEDÍCIÓ támogatói:

Northland, Székely Nemzeti Tanács, Sepsiszentgyörgy Város Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Depo, T3 Kiadó és KBS Sped.

Médiapartnerek: Transindex, Erdély FM, Krónika, Régió Rádió, Marosvásárhelyi Rádió, Háromszék, Udvarhelyi Híradó, Sepsi Rádió, Sláger Rádió, Erdély.ma, Plusz Portál, Csíki Hírlap, Star Radio, Prima Radio, UH.ro, Hargita Népe.

június 15, 2011   1 Comment

Megkezdték a csúcs támadását a hegymászók

A Cho-Oyu 2011 expedíció május 17-én hajnalban megkezdte a csúcstámadást.

Sükös József és Tulit Zsombor egészségi állapota miatt nem indulhatott, de Tóásó István és Szabó Zoltán sikeresen feljutott az 1-es táborba (6200 m). Az időjárás kedvező, a hóviszonyok megfelelőek, az időjárás előrejelzés is megalapozza a reményt, hogy holnap már a 2-es táborból jelentkezhetnek.

Zsombortól Tóásó István és Szabó Zoltán átvették a székely zászlót, most a zászlóval tartanak a csúcs felé.

A fotók az 1-es táborban készültek

május 18, 2011   9 hozzászólás

Tibeti emberek

április 26, 2011   5 hozzászólás

Hogy akklimatizálódik a székely hegymászó a Himalájában?

Egyhetes útra készülnek a székely hegymászók. Rakodják a teherautót, amivel holnap hajnalban indulnak a Himalája-beli alaptábor felé – mondta el az Erdély FM-nek Tulit Zsombor. “Két-három helyiségben is meg fogunk állni, és eltöltünk majd ott egy-két napot, annak függvényében, hogyan akklimatizálódunk. Egyre fennebb és fennebb haladunk majd, sok folyadékot kell fogyasztanunk, és a környező hegyekben teszünk kisebb-nagyobb akklimatizációs túrákat.” A csapat néhány tagja él az erre a célra kifejlesztett, a szervezet alkalmazkodását elősegítő gyógyszerrel, ám Zsombornak allergiája miatt meg kelle elégednie a fokhagymával és a napi 4-5 liter folyadékkal.

A vízumot úgy tűnik, megkapják, késő délután, kora este kell elvenniük a dokumentumokat.


Katt a fotókra nagyobb felbontásért!

Katmanduban nem volt kimondott edzési lehetőség, ám a bazárból bazárba való járkálás, lótás-futás is eléggé kimerítő volt. Az elkövetkezőkben a fokozatosság elvét figyelemmel tartva meg kell szokniuk az egyre nagyobb magasságot, csak erre szabad odafigyelni, a fizikai kondíción már amúgyis késő javítani.

A nepáliak nagyon barátságosak, nemcsak amiatt fogadják szívesen a külföldieket, mert a turizmusból élnek, hanem természetükből adódóan is. Angolul vagy az univerzális jelnyelv és pantomim segítségével lehet értekezni velük, végső esetben tolmácshoz is lehet folyamodni. “Találkoztunk néhány régi nepáli barátunkkal, akit a két évvel ezelőtti expedíción ismertünk meg, a logisztikai munkatársakkal, a tábori szakáccsal, a serpával” – mesélte Zsombor.

Hallgasd meg az interjút:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

április 22, 2011   2 hozzászólás

Ismerkedés a nepáli konyhaművészettel és külföldi turistalányokkal

A csapat éppen egy nepáli étteremben ült, teljes létszámban, amikor az Erdély FM a napi telefonos helyzetjelentésért fölhívta őket. Azon filóztak, mit rendeljenek. Amit már kipróbáltak, és szeretnek, az a momo, amely lehet zöldséges, spenótos, gombás (vegetariánus), de lehet akár csirkés momo is. Ez az ételféleség Tulit Zsombort kicsit a nagymamája főztjére emlékezteti, a tészta négy sarkát ráhajtják a töltelékre, majd ezt a tésztabatyut megfőzik, és meg is sütik.

A felszerelések közül, amit megvásároltak, Zsombor egy magashegyi kesztyűt említ, legújabb saját szerzeményét. A többiek például túrabotot, vizespalackokat, vízfertőtlenítőt, kézkrémet szereztek be. Kajából a következő tételekkel töltötték fel a készletet: mustár, csokoládé, laskafélék. Persze, főzni is fognak majd.

Az alaptáborba való felérkezésig az étkezés nagyjából megoldott. Az alaptáborban Zsombor és Süki (Sükös József) teljes ellátást kért szakáccsal, Zoli (Szabó Zoltán, alias Kobra) és Pityu (Tóásó István) fél-ellátást kértek, ami azt jelenti, hogy részben főzni fognak maguknak. Ez anyagi megfontolásból is történt, ám “azt mondja Kobra itt mellettem, ők a hegyre készülődni, és nem bulizni akarnak az alaptáborban” – mondja Zsombor.

A vízumokat holnap kellene megkapniuk. Szombaton, korán hajnalban akarnak tovább indulni Kína felé.

Közben útitársakat is szereztek, lengyel és kanadai lányokat tanítanak magyar szavakra: “igen”, “nem”, “sör”, “Kobra”, vagy akár olyan nehezebb szavakat is, mint “hegymászás”.

Hallgasd meg az interjút:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

április 21, 2011   2 hozzászólás

Fűszerillat, ganyélé és hatalmas tömeg Katmandu utcáin

A hegymászók tegnap este érkeztek Katmanduba, beadták a kérésüket a kínai vízumra. Most éppen a felszerelések kiegészítésével foglalatoskodnak, illetve élelmet vásárolnak be – tudta meg az Erdély FM Tulit Zsombortól.

A keskeny utcákon fűszerillat és a ganyélé szaga kavarog, rengeteg ember özönlik mindenfele, biciklivel, riksával, motorral, autóval, gyalog. A telefonos interjút egy nepáli számról adják a hegymászók, nagy a hangzavar az utcán, annyira, hogy néha nem hallják a kérdéseket.

Katmanduban az időjárás jelenleg jónak mondható, tegnap ugyan esett az eső, de hegymászóink remélik, a továbbiakban szép időt fognak ki. Április 22-én elhagyják Katmandut, és elindulnak a tibeti határ felé.

A csapat készülődik a közös csúcsmászásra. Szabó Zoltán (Kobra), a csapat negyedik tagja már jó ideje Nepálban tartózkodik, azalatt lefogyott 7-8 kilót, ám jó egészségnek örvend – mondta el még Tulit Zsombor.

Hallgasd meg az interjút:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

április 20, 2011   No Comments

Gyorsjelentés: Katmanduban a csapat

Megérkezett Kathmanduba a csapat három tagja, akiket Kobra várt. Tulit Zsombor gyorsjelentése:

“Erő, egészség!

Megérkeztünk Kathmanduba. Minden csomagunk épségben megérkezett. Meg kellett válnunk ideiglenesen a kézicsomagjainktól, de végül minden jóra fordult. Este kint az eletben vacsoráztunk már a Kobra társaságában.

Jó éjszakát, Zsombor

Kathmandu, április 19, 22.20 óra

P.S. Az időeltolódás 2 óra 45 perc.”

április 19, 2011   3 hozzászólás

Az expedíció tagjai

A sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor a Székelyek a magasban expedíciósorozat kezdeményezője, 30 éve járja a hegyeket. Építkezési vállalkozó, egy nyomda és tankönyvkiadó tulajdonosa, önkéntes hegyimentő. Célja, hogy mind a hét kontinens legmagasabb csúcsára feljusson. Ebből ötöt már kipipált: Dél-Amerikából az Aconcaguát, Afrikából a Kilimandzsárót, Észak-Amerikából a McKinley-t, Európából az Elbruszt és a Mont Blancot, és az antarktiszi Mont Vinsont. Ő az expedíció egyetlen tagja, aki már próbálkozott a Cho-Oyuval: 2009-ben feleségével közösen vállalták a kihívást, akkor 7900 méterről kényszerült visszafordulni.

A csíkszeredai Sükös József ügyvéd eddig négy kontinens legmagasabb csúcsát mászta meg: 2003-ban Dél-Amerika legmagasabb csúcsát, az Aconcaguát, 2004-ben Észak-Amerikában a McKinley-t, 2007-ben Afrika legmagasabb csúcsát, a Kilimandzsárót, 2010-ben az Elbruszt mászta meg.

Szabó Zoltán (Kobra) székelyudvarhelyi vállalkozó, ő eddig a Mont Blancot és az Elbruszt mászta meg. Elszántságára és kitartására jó példa, hogy 2007-ben Csíksomlyóról elindulva elgyalogolt Rómáig.Tóásó István
a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház világosítója, ő sziklamászóként kezdte, hegymászóként megmászta az Aconcaguát, majd sziklamászóként felkapaszkodott a mellette lévő Cuerno Principalra.

április 15, 2011   No Comments

Székelyek a magasban: a Cho-Oyu expedíció

A Székelyek a magasban expedíciósorozat a sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület szervezésében 2000-ben indult el, Tulit Zsombor kezdeményezésére. Célja, hogy erdélyi alpinisták a hét kontinens hét legmagasabb hegyére eljussanak és kitűzzék a székely zászlót.

A Székelyek a magasban expedíció eddigi teljesítményei:
2000: Törökország – Erciyes-csúcs (3917 m), Alpok – Monte Rosa (4634 m); 2001: Alpok – Mont Blanc (4808 m) és Matterhorn (4478 m); 2001: Peru – Huascaran (6768 m); 2002: Kaukázus – Elbrusz (5642 m); 2003: Kirgisztán – Lenin (7134 m); 2004: Alaszka – McKinley (6194 m); 2006: Tátra, Alpok – Matterhorn, Grossglockner, Mount Blanc; 2007: Alpok – Monte Rosa, Dolomitok – Marmolada, Afrika – Kilimandzsáró (5896 m), Mt. Kenya (5199 m), Mt. Meru (4566 m); 2008: Andok – Aconcagua (6962 m), Cuerno Principal (2600 m), 2009: Antarktisz – Mt. Vinson (4897 m).

A Himalájában található Cho-Oyu, tibeti nyelven a Türkiz istennő hegycsúcs 8201 méter magas. A csúcsot 1954-ben osztrák hegymászók mászták meg először, és azóta a könnyű nyolcezres hírnévvel vonzza oda az embereket.

április 14, 2011   1 Comment