Category — Gyorsjelentés

Befejeződött a Cho-Oyu 2011 expedíció

Május 23-án Tóásó István és Szabó Zoltán hegymászók megérkeztek Katmanduba. Tulit Zsomborral és Sükös Józseffel, az expedíció másik két tagjával együtt értékelték a közösen, majd külön-külön meghozott döntéseiket.

Sikerként értékelik, hogy együtt, mindannyian épen, egészségesen térhetnek haza. Fáj ugyan, hogy a csúcsig hiányzó, száznál alig több utolsó métereket nem sikerült megtenniük, mégis helyesnek ítélik -utólag is – , hogy felelőtlenül nem sodorták veszélybe önmaguk és társaik életét. Bölcs dolognak tartják, hogy oxigénpalack nélkül, a váratlanul rendkívül kedvezőtlenre fordult időjárásban nem kísértették a lehetetlent.

A mai nappal befejeződött a Székelyek a magasban expedíciósorozat Cho-Oyu 2011 expedíciója.

május 23, 2011   2 hozzászólás

Visszaértek az előretolt alaptáborba a csúcstámadásban résztvevő hegymászók

A Cho-Oyu 2011 expedíció csúcstámadásban részt vevő két tagja, Tóásó István és Szabó Zoltán május 21-én este épségben leért az előretolt alaptáborba (5600 m). A málhaszállító jakok érkezésére várnak, hogy indulhassanak a nepáli határ felé.

május 22, 2011   2 hozzászólás

8000 méterről visszafordulni kényszerült az expedíció

Május 20-án a Cho-Oyu csúcsra tartó két székely hegymászó, Tóásó István és Szabó Zoltán erős viharba került és 8000 m-en visszafordulásra kényszerült.

A hírt a 3-as táborból küldték, ahonnan szeretnének még ma a 2-es táborig lejutni. Mindketten egészségesek, a részletekről majd a lenti táborból tájékoztatnak.

május 20, 2011   15 hozzászólás

7600 méteren a hegymászók, pénteken csúcstámadás!

A Cho-Oyu 2011 expedíció két tagja, Tóásó István és Szabó Zoltán május 19-én este felért a 3-as táborba (7600 m). Innen indul a csúcstámadás hajnali 4 órakor!

Ennyi a hír – s az egész napos kimerítő túra után érthető a szűkszavúság.

Tulit Zsombor és Sükös József egészségi állapota nem súlyosbodik, sőt javul.

A fotó útban a 3-as táborba készült

május 19, 2011   5 hozzászólás

Az expedíció két tagja felért a 2-es táborba

Május 18-án a Cho-Oyu 2011 expedíció két tagja (Tóásó István és Szabó Zoltán) felért a 2-es táborba (7100 m), az éjszakát ott töltötte. Május 19-én indulnak a 3-as táborba.

A csúcstámadás a tervek szerint alakul: az időjárás kedvező, a hóviszonyok jók, telehold van – és a tibetiek Buddha születésnapját ünneplik.

A csapat másik két tagja (Tulit Zsombor és Sükös József) orvosi ellátáshoz jutott Katmanduban (Nepál).

A fotókon a 2-es tábor, illetve az oda vezető út látható

május 19, 2011   6 hozzászólás

Megkezdték a csúcs támadását a hegymászók

A Cho-Oyu 2011 expedíció május 17-én hajnalban megkezdte a csúcstámadást.

Sükös József és Tulit Zsombor egészségi állapota miatt nem indulhatott, de Tóásó István és Szabó Zoltán sikeresen feljutott az 1-es táborba (6200 m). Az időjárás kedvező, a hóviszonyok megfelelőek, az időjárás előrejelzés is megalapozza a reményt, hogy holnap már a 2-es táborból jelentkezhetnek.

Zsombortól Tóásó István és Szabó Zoltán átvették a székely zászlót, most a zászlóval tartanak a csúcs felé.

A fotók az 1-es táborban készültek

május 18, 2011   9 hozzászólás

7100 méter magasra értek a hegymászók

A Cho Oyu 2011 expedíció május 12-én este, kimerítő út után felért 7100 m magasságba, a 2-es táborba. A fáradtság és a torokfájás miatt is szűkszavú közlésből megtudtuk, hogy az előretolt alaptáborba való visszatérésüket május 13-14-re ütemezték be, erőnlétük és az időjárás függvényében.

Az első kép az 1-es és 2-es tábor közötti úton készült, jobbról: István, József és Zsombor. A második és harmadik kép a 2-es tábor nyújtotta panoráma, a harmadik kép a 2-es tábor, a háttérben a Cho Oyu-csúccsal. A negyedik képen: Tulit Zsombor.

május 13, 2011   11 hozzászólás

Holnap már az 1-es táborban éjszakáznak a hegymászók

A Cho Oyu 2011 expedíció május 11-én reggel az előretolt alaptáborból az 1-es táborba (6200 m) indul, újabb éjszakázásra felkészülve. Szoktatják szervezetüket a magassághoz, már-már hozzászokva a száraz és hideg levegő okozta állandó torokfájáshoz is.

Mint arról április 29-én beszámoltunk, 5 másik alpinistával közösen készültek az út további szakaszait végigjárni (annak ellenére, hogy csúcstámadó elképzeléseik eltérőek), ám közülük ketten lemondtak az út folytatásáról.

A fotókon az expedíció tagjain kívül a tábori szakács látható, illetve a teherhordók, akik az előretolt alaptáborig a csoportot segítették.

május 10, 2011   6 hozzászólás

Viharban értek a táborba a hegymászók

Kora délután érkezett sms-üzenetük szerint hegymászóink viharban érték el az 1-es tábort. Az éjszakát ott töltik, holnap pedig fölmennek az 1-es és a 2-es tábor közötti jégfalig (6800 m) akklimatizálódni, majd vissza az előretolt alaptáborba. Tulit Zsombor arra is kihasználta az sms-t, hogy így kívánjon kellemes Szent György Napokat.

május 7, 2011   6 hozzászólás

A hegymászók elérték az 1-es tábort

A Cho Oyu 2011 expedíciónak sikerült megvalósítania a május 5-re kitűzött célt: feljutottak az 1-es táborba (6200 m), felszerelésük egy részét is fölszállították, és szerencsésen visszaérkeztek az előretolt alaptáborba (5600 m). A körülményekhez képest valamennyien jól vannak. Változatlanul nagy a hó, ma is havazott, az idő változékony.

május 5, 2011   5 hozzászólás